استشمام سرطان

استشمام سرطان

  • توسط : معصومه حیدری
  • در : ۱۴۰۰-۰۳-۰۴
  • در : دانستنیها

مقدمه

آیا تشخیص سرطان با حس بویایی امکان پذیر است؟ مفاهيم شبکه هاي عصبي مصنوعي برای تشخیص بيماري ها، در این سال ها پيشرفت های زیادی داشته اند. بهره از شبکه هاي عصبي به خاطر توانايي هاي بالقوه آن در کاربردهاي پزشکي و تشخيص و مدلسازی بيماری ها، به طور گسترده ای مورد قبول بوده است.

تشخیص سرطان با حس بویایی

تشخیص سرطان با حس بویایی

تشخیص سرطان با حس بویایی

بینی سگ ها دارای حدود ۳۰۰ میلیون گیرنده حسی اختصاصی می باشد که این امر موجب شده تا این موجودات دارای حس بویایی خارق العاده ای، تا ۱۰۰۰۰۰ برابر قوی تر از حس بویایی انسان ها باشند. دانشمندان با بهره گیری از این ویژگی فوق العاده سگ ها و آموزش شبکه هاي عصبي مصنوعي برای تقلید از این توانایی خارق العاده، جهت تشخیص سرطان ها از جمله سرطان پروستات استفاده کرده اند. (شبکه های عصبی مصنوعی، سیستم های محاسبه کننده ای می باشند که از شبکه های عصبی زیستی الهام گرفته شده است.)

بر اساس گفته آندریاس مرشین از MIT ایالات متحده، نویسنده اصلی مقاله منتشره در مجله PLOS ONE، این فرایند می تواند حاکی از موج بعدی فناوری تشخیص های هوشمند، زود هنگام، دقیق و غیر تهاجمی باشد.

در سه دهه اخیر، گزارش هایی حاکی از علاقه بیش از حد سگ ها به ضایعاتی که ظاهرا سرطان پوست بوده اند، نشان داده شد، که باعث جلب توجه علمی و اثبات مقاله اصلی در سال ۲۰۰۴ شد که حاکی از این بود که سگ ها توانایی تشخیص سرطان مثانه را از طریق ادرار خواهند داشت.

Claire Guest در انگلستان با سگ های تشخیص پزشکی (Medical Detection Dogs)، کار کرده، وی برای تشخیص بیماری های مختلف از جمله سرطان، بیماری پارکینسون و مالاریا از روش بویایی فوق العاده یا super sniffing استفاده می کند.

تحقیقاتی در سال ۲۰۱۵ نشان داده که سگ ها قادر به تشخیص سرطان پروستات از روی تعداد زیادی نمونه ادرار با حساسیت متوسط ​​۹۹ درصد (توانایی تشخیص موارد مثبت) و ویژگی ۹۸ درصد (توانایی شناسایی موارد منفی) در مقایسه با نمونه های بدون سرطان هستند که این مطالعه مشکل تهاجمی بودن آزمایشات تشخیصی سرطان پروستات را رفع می کند.

در مطالعه ای دو سو کور با هفت نمونه مثبت و ۲۱ نمونه منفی، در تشخیص سرطان های بسیار کشنده، سگ ها حساسیت ۷۱ درصد و ویژگی ۷۰-۷۶ درصد، را نشان دادند.

این تیم با تحلیل و تجزیه گونه های میکروبی و ترکیبات فرار موجود در ادرار، به کمک طیف سنجی جرم کروماتوگرافی گازی، سعی نمودند تا از چگونگی تشخیص سگ ها مطلع شوند.

این تیم با جمع آوری داده ها، شبکه های عصبی مصنوعی را برای تشخیص نمونه های سرطانی آموزش داده اند. لذا برای دستگاه بویایی و سایر فن آوری های تشخیصی تحلیلی و زود هنگام می توان از روش تشخیص سرطان ها توسط سگ ها استفاده کرد. بدین ترتیب تشخیص سرطان با حس بویایی فراهم خواهد شد.

امروزه به جرات می توان به دنیایی فکر کرد که، تلفن های هوشمند نیز دارای حس بویایی و برنامه هایی برای یافتن و تشخیص انواع شرایط (بیش از آن چه که تاکنون در سگ ها مشخص شده) می باشند و اکنون ما می توانیم با کمک هوش سگ مصنوعی نوظهور و دستگاه بویایی، بوها را حس کنیم.

کلام پایانی

مطالعاتی حاکی بر این است که سگ ها با حس بویایی قوی خود می توانند انواعی از سرطان ها را تشخیص دهند. دانشمندان از این ویژگی فوق العاده سگ ها استفاده نموده و شبکه هاي عصبي مصنوعي را برای تقلید از این توانایی، جهت تشخیص سرطان ها از جمله سرطان پروستات آموزش داده اند.