سفیکسیم

سفیکسیم

  • توسط : معصومه حیدری
  • در : ۱۳۹۹-۱۰-۰۳
  • در : داروهای صنعتی

مقدمه

سفیکسیم یک آنتی بیوتیک سفالوسپورین (SEF a low spor in) است. داروی سفیکسیم برای درمان انواع مختلفی از عفونت های ناشی از باکتری استفاده می شود. این دارو هم مانند اکثر داروها دارای عوارضی است، از عوارض جانبی سفیکسیم می توان به مشکلات پوستی، کلیوی، سوء هاضمه و درد معده و غیره اشاره نمود.

اطلاعاتی مهم راجع به داروی سفیکسیم

نام عمومی: سفیکسیم (sef IX eem)
نام تجاری: سوپراکس

سفیکسیم و عوارض جانبی سفیکسیم

سفیکسیم و عوارض جانبی سفیکسیم

اگر به سفیکسیم یا آنتی بیوتیک های مشابه مانند سفتین، سفزیل، کفلکس، امنیسف و سایر آنتی بیوتیک ها حساسیت دارید، نباید سفیکسیم مصرف کنید. در صورت حساسیت به پنی سیلین به پزشک خود اطلاع دهید.

پس قبل از مصرف این دارو باید به موارد زیر توجه نمود:

  • اگر به سفیکسیم یا سایر آنتی بیوتیک های سفالوسپورین حساسیت دارید، نباید این دارو را مصرف کنید، مانند:
  1. سفاکلور (رانیکلور)
  2. سفادروکسیل (دوریسف)
  3. سفازولین (Ancef)
  4. cefdinir (اومنیسف)
  5. (cefditoren (Spectracef
  6. سفپودوکسیم (وانتین)
  7. سفپروزیل (سفزیل)
  8. سفتیبوتن (Cedax)
  9. سفوروکسیم (سفتین)
  10. سفالکسین (کفلکس)
  11. سفرادین (Velosef) و غیره.
  • برای اطمینان از اینکه سفیکسیم برای شما بی خطر است، در صورتی که به هر دارویی به ویژه پنی سیلین حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
  • فرم قرص جویدنی ممکن است حاوی فنیل آلانین باشد. در صورت ابتلا به فنیل کتونوریا (PKU) قبل از استفاده از این نوع سفیکسیم با پزشک خود صحبت کنید.
  • مشخص نیست که آیا این دارو به جنین آسیب می رساند یا خیر. اگر باردار هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
  •  و همچنین مشخص نیست که آیا سفیکسیم به شیر مادر منتقل می شود یا اینکه می تواند به کودک شیرخوار آسیب برساند. در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.
  • سوسپانسیون سفیکسیم (مایع) حاوی ساکارز است. در صورت ابتلا به دیابت قبل از استفاده از این نوع سفیکسیم با پزشک خود صحبت کنید.

چگونه باید سفیکسیم را مصرف کنیم؟

تمام دستورالعمل های موجود در برچسب نسخه خود را دنبال کنید. سفیکسیم را در مقادیری بیشتر یا کمتر و یا بیش از مدت توصیه شده، مصرف نکنید.

ممکن است سفیکسیم را همراه یا بدون غذا مصرف کنید.

قرص جویدنی سفیکسیم باید قبل از بلعیده شدن، جویده شود.

سوسپانسیون خوراکی (مایع) را درست قبل از اندازه گیری دوز، به خوبی تکان دهید. داروی مایع را با قاشق مخصوص اندازه گیری دوز یا فنجان دارو اندازه گیری کنید. اگر وسیله اندازه گیری دوز ندارید، از داروساز خود یک وسیله تهیه کنید.

داروی سفیکسیم با آزمایشات آزمایشگاهی خاص برای گلوکز (قند) در ادرار می تواند نتایجی غیرمعمولی ایجاد کند. لذا به پزشکی که تحت درمان وی هستید اطلاع دهید که از سفیکسیم استفاده می کنید.

از آنجا که علائم بیماری ممکن است قبل از رفع کامل عفونت بهبود یابد، اما شما باید دوره درمان را کامل کنید. زیرا حذف دوزهای مصرفی ممکن است خطر ابتلا به عفونت بیشتر را که در برابر آنتی بیوتیک ها هم مقاوم شده اند، افزایش دهد. سفیکسیم عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا را درمان نمی کند.

داروی سفیکسیم باید در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری شود.

همچنین می توانید داروی مایع خوراکی را در یخچال نگهداری کنید. اما پس از ۱۴ روز، هر مقدار داروی مایعی که استفاده نشده را دور بریزید.

فراموشی دوز مصرفی

دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر تقریباً زمان دوز برنامه ریزی شده بعدی شما فرا رسیده، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. برای جبران دوز فراموش شده، دارویی اضافه تر مصرف نکنید.

در صورت مصرف بیش از حد دارو و اودوز چه باید کرد؟

به دنبال فوریت های پزشکی باشید.

هنگام مصرف سفیکسیم از چه مواردی باید اجتناب کنیم؟

داروهای آنتی بیوتیکی می توانند باعث اسهال شوند که این ممکن است نشانه ای از عفونتی جدید باشد. اگر اسهال آبکی یا خونی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد.

عوارض سفیکسیم

سفیکسیم و عوارض جانبی سفیکسیم

سفیکسیم و عوارض جانبی سفیکسیم

در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک مانند کهیر، تنفس سخت، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو از فوریت های پزشکی کمک بگیرید.

اگر موارد زیر را دارید بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید:

  • درد شدید معده، اسهال آبکی یا خونی
  • زردی (زردی پوست یا چشم)
  • پوستی رنگ پریده یا زرد، ادرار رنگ تیره، گیجی یا ضعف
  • تشنج
  • کم بودن تعداد سلول های خونی – ضعف ناگهانی یا احساس بیماری، تب، لرز، علائمی شبیه آنفولانزا، تورم لثه، زخم های دهانی، زخم های پوستی، ضربان قلب سریع، رنگ پریدگی پوست، کبودی آسان، خونریزی غیرمعمول، احساس گیجی
  • مشکلات کلیوی – ادرار کم یا بدون ادرار، ادرار دردناک یا دشوار، تورم پا یا مچ پا، احساس خستگی یا تنگی نفس
  • واکنش شدید پوستی – تب، گلودرد، تورم در صورت یا زبان، سوزش در چشم، درد پوستی و به دنبال آن راش پوستی قرمز یا بنفش که گسترش می یابد (به خصوص در صورت یا بالاتنه) و باعث تاول و لایه برداری می شود.

عوارض جانبی شایع این دارو ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سوء هاضمه، درد معده
  • حالت تهوع، استفراغ
  • خارش یا ترشحات واژن

این موارد لیست کاملی از عوارض جانبی داروی سفیکسیم نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد.

داروهای دیگری که بر سفیکسیم تأثیر می گذارد؟

سفیکسیم و عوارض جانبی داروی سفیکسیم

سفیکسیم و عوارض جانبی سفیکسیم

سایر داروها ممکن است با سفیکسیم تداخل ایجاد کند، از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی. لذا در مورد تمام داروهایی که اکنون استفاده می کنید و هر دارویی را که شروع یا قطع می کنید به هر یک از ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و یا پزشک خود اطلاع دهید.

به یاد داشته باشید که این دارو و سایر داروها را از دسترس کودکان دور نگه دارید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و فقط برای موارد تجویز شده از داروی سفیکسیم استفاده کنید.

کلام پایانی

داروی سفیکسیم نوعی آنتی‌بیوتیک سفالوسپورین است. این نوع آنتی‌بیوتیک‌ ها جهت درمان بسیاری از بیماری ‌های عفونی باکتریایی از جمله عفونت ‌های تنفسی، پوستی و بافت نرم و عفونت‌ های مفاصل یا استخوان و همچنین عفونت ‌های ادراری کاربرد دارد. سفیکسیم به کسانی که تحت عمل جراحی قرار دارند و یا به اشخاصی که به هر دلیلی مستعد عفونت می باشند، نیز ممکن است تجویز شود. مشکلات پوستی، کلیوی، سوء هاضمه و درد معده و غیره از جمله عوارض جانبی سفیکسیم هستند.