داروی رانیتیدین – موارد کاربرد و عوارض جانبی

داروی رانیتیدین – موارد کاربرد و عوارض جانبی

  • توسط : معصومه حیدری
  • در : ۱۳۹۹-۱۰-۰۳
  • در : داروهای صنعتی

مقدمه

رانیتیدین (ranitidine) به گروهی از داروها، موسوم به مسدود کننده های هیستامین ۲ تعلق دارد و با کاهش میزان اسیدی که معده تان تولید می کند، عمل می کند. حال موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟ داروی رانیتیدین برای درمان و جلوگیری از زخم معده و روده تجویز می شود. این ماده همچنین برای درمان شرایطی که معده، اسیدی بیش از حد تولید می کند مانند سندرم زولینگر-الیسون مورد استفاده قرار می‌گیرد. رانیتیدین همچنین برای درمان بیماری ریفلاکس معده (GERD) و سایر مواردی که در آن اسید از معده به مری برگشته و باعث سوزش معده می شود نیز، کاربرد دارد. ناخالصی ایجادکننده سرطان که در بسیاری از داروهای رانیتیدین وجود دارد، ممکن است با گذشت زمان و هنگامی که رانیتیدین در دمای بالا نگهداری می شود، به سطوح غیر قابل قبولی افزایش یابد. در نتیجه، FDA از همه سازندگان رانیتیدین خواسته است که این دارو را از بازار ایالات متحده خارج سازند.

اطلاعاتی مهم راجع به رانیتیدین

نام عمومی: رانیتیدین (ra NI ti deen)
نام تجاری: Zantac

هم اکنون رانیتیدین از بازار ایالات متحده خارج شده است. زیرا برطبق پژوهش های دانشمندان آمریکا، رانیتیدین سرطان زاست.

موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟

موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟

استفاده از رانیتیدین ممکن است خطر ابتلا به ذات الریه را افزایش دهد. علائم ذات الریه شامل درد قفسه سینه، تب، احساس نفس تنگی و سرفه همراه مخاط سبز یا زرد است.

در صورت حساسیت به رانیتیدین از این دارو استفاده نکنید.

اگر مبتلا به بیمارهای کلیوی، بیماری کبدی یا پورفیری هستید، در مورد اطلاع از بی خطر بودن مصرف این دارو برای شما، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

سوزش سر دل اغلب با اولین علائم حمله قلبی اشتباه گرفته می شود. اگر درد قفسه سینه یا احساس سنگینی، درد گسترش یافته به بازو یا شانه، حالت تهوع، تعریق و احساس بیماری عمومی دارید، به دنبال فوریت های پزشکی باشید.

گرانول های رانیتیدین و قرص های جوشان قبل از مصرف باید در آب حل شوند. پزشک ممکن است یک داروی ضد اسید، برای کمک به تسکین دردتان توصیه کند. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد نوع آنتی اسید چگونگی استفاده و زمان مصرف آن به دقت دنبال کنید. از نوشیدن الکل خودداری کنید. این کار می تواند خطر آسیب به معده را افزایش دهد. استفاده از این دارو ممکن است تا ۸ هفته طول بکشد تا زخم معده تان بهبود یابد. برای داشتن بهترین نتایج، استفاده از دارو را طبق دستورالعمل ها ادامه دهید. اگر علائم شما ۶ هفته پس از درمان بهبود نیافت، با پزشک خود صحبت کنید.

موارد مورد توجه قبل از مصرف رانیتیدین

موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟

موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟

قبل از قطع مصرف دارو، از پزشک خود در مورد گزینه های درمانی ایمن سوال کنید.

اگر داروی رانیتیدین بدون نسخه (OTC) مصرف کرده اید: مصرف دارو را متوقف کنید و از پزشک یا داروساز خود در مورد سایر کاهنده های اسید معده OTC مورد تایید سوال کنید.

سوزش معده می تواند علائم اولیه حمله قلبی باشد. اگر درد قفسه سینه دارید که به طرف فک یا شانه گسترش می یابد و احساس اضطراب یا گیجی می کنید، از فوریت های پزشکی استفاده کنید.

قبل از استفاده از هر داروی OTC برای کاهش اسید معده، در صورت داشتن سایر شرایط پزشکی یا آلرژی، از پزشک یا داروساز سوال کنید که آیا این دارو برای شما بی خطر است یا خیر.

در صورت بارداری یا شیردهی قبل از استفاده از داروهای ضداسید معده OTC از پزشک خود مشورت بخواهید.

رانیتیدین را باید چگونه مصرف کنیم؟

رانیتیدین را دقیقاً برطبق راهنماهای روی برچسب آن و یا طبق دستور پزشک مصرف کنید.

داروی مایع را با دقت اندازه گیری کنید. از وسیله اندازه گیری دوز دارو (و نه قاشق آشپزخانه) استفاده کنید.

ممکن است ۸ هفته طول بکشد تا زخم معده بهبود یابد. طبق دستورالعمل ها از داروهای خود استفاده کنید و در صورت عدم بهبود علائم پس از ۶ هفته با پزشک خود تماس بگیرید.

پزشک شما ممکن است یک داروی ضد اسید برای کمک به تسکین دردتان توصیه کند. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد نوع ضد اسید و زمان استفاده از آن، به دقت دنبال کنید.

رانیتیدین باید در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگه داری شود.

فراموشی دوز مصرفی

دارو را در اسرع وقت مصرف کنید، اما اگر نزدیک به نوبت دوز بعدی رسیده است، دوز فراموش شده را حذف کنید. همزمان دو دوز را با هم مصرف نکنید.

حال در صورت اوردوز باید چه کرد؟

به دنبال فوریت های پزشکی باشید.

علائم اوردوز ممکن است شامل عدم هماهنگی و تعادل، احساس گیجی یا غش کردن باشد.

هنگام مصرف رانیتیدین از چه مواردی باید خودداری کنیم؟

تا زمانی که از پزشک راجع به تجویز دارویی متفاوت سوال نکرده اید، نباید مصرف داروی رانیتیدین را قطع کنید. در مورد انتخاب بهترین روش برای درمان بیماری تان در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید.

از نوشیدن الکل خودداری کنید. این کار می تواند خطر آسیب به معده تان را افزایش دهد.

عوارض جانبی داروی رانیتیدین

 

موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟

موارد مصرف رانیتیدین و عوارض جانبی داروی رانیتیدین چیست؟

در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک به رانیتیدین مانند کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، از فوریت های پزشکی استفاده کنید.

در صورت داشتن موارد زیر، استفاده از این دارو را متوقف کنید و بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

  • درد معده، کاهش اشتها
  • ادرار تیره، زردی (زردی پوست یا چشم)
  • تب، لرز، سرفه همراه با خلط، درد قفسه سینه، احساس تنگی نفس
  • ضربان سریع یا کند قلب
  • کبودی یا خونریزی آسان
  • مشکلات پوستی یا مو

عوارض جانبی رایج رانیتیدین ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • حالت تهوع، استفراغ، درد معده
  • اسهال، یبوست

البته این موارد، لیست کاملی از عوارض جانبی داروی رانیتیدین نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد.

تداخلات دارویی رانیتیدین

بسیاری از داروها می توانند با رانیتیدین تداخل ایجاد کنند. این موارد شامل داروهای تجویز شده و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی می‌توانند باشند.

به یاد داشته باشید که این دارو و سایر داروها را از دسترس کودکان دور نگه دارید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و فقط برای موارد تجویز شده از متفورمین استفاده کنید.

کلام پایانی

درمان گاستریت و زخم معده، از کاربردهای اصلی داروی رانیتیدین (Ranitidine) است. از رانیتیدین در درمان زخم ‌های دوازدهه و معده، ترشح بیش از حد اسید معده، بازگشت محتویات و اسید معده به مری نیز استفاده می شود. جذب این دارو همراه با آنتی ‌اسیدها کاهش یافته، لذا باید در مصرف این دارو با سایر داروها دقت نمود.