نبرد ایوجیما، یک پیروزی وحشتناک برای نیروهای متفقین

نبرد ایوجیما، یک پیروزی وحشتناک برای نیروهای متفقین

  • توسط : محبوبه خاوری
  • در : ۱۳۹۹-۰۲-۲۹
  • در : تاریخ و تمدن

نبرد ایوجیما  Iwo Jima Battle در سال ۱۹۴۵ و در ماههای پایانی جنگ جهانی دوم رخ داد. جنگ جهانی دوم شاهد نبرد های بزرگ و مختلفی بوده اما نبرد ایوجیما یکی از مشهورترین و البته نمادی ترین نبرد های جنگ جهانی دوم است که در اقیانوس آرام رخ داد. در این جنگ متفقین و نیروهای ایالات متحده با همکاری هم در سراسر اقیانوس پهناور آرام به جنگ با امپراطوری ژاپن پرداختند. از این نبرد فیلم ها و داستان های زیادی نیز اقتباس شده است که از جمله آن می توان به فیلم پرچم های پدران ما Flags of our fathers و نامه هایی از ایوجما Letters From Iwo Jima که هر دو اثری از کلینیت ایست وود هستند اشاره کرد. نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم بسیار زیادند اما از میان همه آن ها نبرد ایوجیما بیش از همه شهرت دارد.

در تاریخ جنگ هایی که ایالات متحده در آن شرکت داشته است، نبرد ایوجیما به عنوان یک رویداد مقدس نظامی شناخته می شود؛ جنگی که در طی آن نیروی دریایی این کشور شجاعت خاصی از خود به نمایش گذاشت.

ماجرای برافراشتن پرچم در ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

جنگ در ایوجیما پنج هفته به طول انجامید (از ۱۹ فوریه تا ۲۶ مارس ۱۹۴۵) و بر همین اساس این نبرد را شدیدترین نبرد صورت گرفته در تاریخ اقیانوس آرام می شناسند. این نبرد در سایه کوهی عظیم و در سواحل خاکستر آتشفشانی سیاه رخ داد و سی روز زمان صرف شد تا به طور کلی نیروهای آمریکایی توانستند بر منطقه مسلط شوند. این نبرد موجب شد که ۷۰۰۰ تفنگدار آمریکایی کشته و ۲۰،۰۰۰ زخمی به جای بمانند.

ایوجیما کجاست؟

ایوجیما یک جزیره کوچک آتشفشانی تقریباً ۶۵۰ مایل دریایی (۱۲۰۰ کیلومتر) در جنوب توکیو پایتخت ژاپن است و یک جزیره از مجمع الجزایر ژاپن محسوب می شود. جزیره هشت مایل مربع (۲۱ کیلومتر مربع) وسعت دارد و بخشی از جزایر آتشفشانی ژاپن به حساب می آید.

در طول جنگ جهانی دوم، فرمانده پادگان ۲۲۰۰۰ نفری ژاپن، ژنرال تادامیچی کوریبایاشی Tadamichi Kuribayashi، این جزیره را به یک قلعه نظامی تبدیل کرده بود؛ این ژنرال ژاپنی صد ها توپخانه را در این جزیزره مستقرمرد و طوری استحکامات این جزیره را تدارک دید که نفوذ به آن امکان ناپذیر به نظر می رسید.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - نبرد ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – ژنرال تادامیچی کوریبایاشی

ایوجیما به عنوان بخشی از استراتژی “جزیره هوپینگ” متفقین بود و باید مورد هدف قرار می گرفت. نقشه متفقین این بود که به ایوجیما حمله کرده، پایگاه نظامی ژاپنی ها در آن جا را تصرف نموده و سپس حمله به جزیره دیگری را آغاز نمایند؛ لذا ایوجیما یک گام برای تصرف کلی ژاپن برای متفقین بود.

نبرد ایوجیما چگونه آغاز شد؟

ایالات متحده ۱۱۰,۳۰۸ پرسنل نظامی را آماده حمله به ایوجیما کرده بود و این افراد از خدمه دریایی و هوایی شروع می شدند و تا تفنگداران دریایی را در بر می گرفتند. به گفته وزارت دفاع آمریكا، نیروهای آمریكایی همچنین شامل ۱۷ فروند هواپیما و ۱،۱۷۰ فروند هواپیما نیز بودند.
آمریکایی ها از استحکامات ژاپنی در این جزیره آگاه بودند؛ ابتدا تصمیم بر آن شد که از گازهای شیمیایی در این نبرد استفاده نمایند اما فرانکلین دی روزولت، رئیس جمهور ایالات متحده با آن مخالفت کرد. لذا تنها بمباران های کوتاه مدت اما سنگینی در هفته های قبل از نبرد آغاز شد اما تأثیر کمی داشت.
در ۱۹ فوریه سال ۱۹۴۵ موج اول حمله نیروی دریایی ایالات متحده در ساعت ۸:۳۰ دقیقه به وقت آمریکا و به وقت محلی ایوجیما در ساعت ۱۹:۳۰ آغاز شد. این سربازان با هدف پشتیبانی از آتش نیروهای هوایی و دریایی، سواحل را به موشک و آتش توپ بستند.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - نبرد ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

وقتی وسایل نقلیه جنگی دریایی-زمینی به ساحل آمدند به سرعت در شن و ماسه آتشفشانی شیب دار جزیره گرفتار شدند. اوضاع به صورتی بود که تفنگداران نیروی دریایی آمریکا در منطقه باز ساحل زیر آتش توپخانه های ژاپنی گیر افتاده بودند. توپخانه های ژاپنی بر فراز کوه سوریباچی بر تمام نقاط ساحلی جزیره اشراف داشتند و سربازان آمریکایی را با آتش توپخانه ها و مسلسل های خود گرفتار کرده بودند.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - نبرد ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

نفربر های دریایی-زمینی در ساحل گیر کرده بودند و تفنگداران دریایی مجبور شدند در هر جایی می توانند پناه بگیرند و لذا وارد خاکریزهای کم عمق لانه روباه پنهان شدند. جلوی آن ها کوه سوریباچی قرار داشت که ژاپنی ها پشت سر هم از بالای آن به آن ها شلیک می کردند و پشت سرشان تجهیزات و نفربرهایشان بود که در اثر شلیک توپخانه های ژاپنی آتش گرفته بود و می سوخت. آمریکایی ها در روز اول تقریبا ۲۵۰۰ نفر تلفات دادند با این وجود، ۳۰ هزار نفر توانستند به ساحل برسند و طی چند بعدی، نبرد در کوه سوریباچی که آمریکایی ها در ۲۳ فوریه آن را به تصرف خود درآوردند ادامه پیدا کرد.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - نبرد ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

علیرغم تسخیر کوه سوربیاچی، آمریکایی ها تنها بخش جنوبی جزیره ایوجیما را به تصرف خود در آوردند. تصرف شمال جزیره ماه ها به طول انجامید. ژاپنی ها از زمین سنگی برای پنهان کردن و آماده کردن کمین استفاده می کردند که مانع پیشرفت تفنگداران دریایی آمریکا شد. سرانجام در ۲۶ مارس ۱۹۴۵ زمانی که نیروهای ایالات متحده اعلام کردند که جزیره را امن کرده اند نبرد ایوجیما پایان یافت.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - نبرد ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

نتایج نبرد ایوجیما

از میان پادگانهای ژاپنی ۲۲۰۰۰ نفری ، حدود ۲۰،۰۰۰ کشته یا مفقود شدند، از جمله ژنرال کوریبایاشی، که جسد وی هرگز پیدا نشد. تنها ۱۰۰۰ نفر از نیروهای ژاپنی تسلیم شدند و این در مقابل آن عده ای از ژاپنی ها که ترجیح می دادند خودکشی کنند تا اسیر نشوند رقم ناچیزی است. بسیاری از سربازان ژاپنی نیز با به شدت بیمار بودند و یا به طرز وحشتناکی زخمی شده بودند و توانایی خودکشی را نداشتند.

تلفات نیرو های آمریکایی نیز غیر قابل چشم پوشی است؛ در طول نبرد ایوجیما ۲۶۰۰۰ نفر از سربازان آمریکایی، تفنگداران نیروی دریایی این کشور، خدمه هوایی و بسیاری دیگر کشته شدند. براساس متن کتا “جنگ از مصر باستان تا عراق” نوشته شده شده توسط ساول دیوید Saul David، از این تعداد، ۵ هزار و ۹۳۱ نفر تفنگدار دریایی آمریکا یا دو برابر بیشتر از آن در طول عملیات ایوجیما كشته شدند.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - نبرد ایوجیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

گرچه نبرد ایوجیما از لحاظ تاکتیک های جنگی مورد توجه است و پیروزی ای که در طی نصیب ایالات متحده شد مدیون تمامی سربازانی بود که در قالب نیروی دریایی و خدمه هوایی نیروی هوایی این کشور در این جنگ مشارکت داشتند اما می توان به جرأت گفت که پیروزی ایالات متحده در ایوجیما بیش از همه مدیون سربازان و قهرمانانی بود که به صورت منفرد دست به اقدامات متهورانه ای زدند. یکی نمونه از اقدامات ویژه ای که در این نبرد مورد توجه بسیاری قرار گرفت، ماجرای برافراشتن پرچم بر فراز قله سوریباچی بود که دور اول یک گشت رزمی ۴۰ نفری به رهبری سرهنگ اول هارولد جی شایر Harold G. Schrier ماموریت یافت با تصرف قله سوریباچی به اهتزاز پرچم ایالات متحده بر کوه سوریباچی بیپردازد. تصویر مشهور برافراشتن پرچم در ایوجیما، مربوط به دور دوم برافراشتن پرچم این کشور در کوه سوریباچی صورت گرفت که توسط شش سرباز به نام های هارلون بلاک Harlon Block، هارولد کلر Harold Keller، ایرا هیز Ira Hayes، هارولد شولتز Harold Schultz، فرانکلین سوسلی Franklin Sousley و مایکل استرانک Michael Strank صورت گرفت. جو روزنتال با گرفتن این عکس بعدها به شهرت جهانی رسید؛ این عکس در همان سال برنده جایزه پولیتزر شد.

ماجرای برافراشتن پرچم در ایوو جیما

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – نبرد ایوجیما

در پایان این نبرد به ۲۲ نفر از تفنگداران نیروی دریایی امریکا مدال افتخار تعلق گرفت؛ بسیاری از کسانی که مفتخر به نشان شجاعت شدند کسانی بود که در ایوجیما جان خود را از دست داده بودند.

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم - هرشل دبلیو ویلیامز

نبردهای اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم – هرشل دبلیو ویلیامز

از میان این ۲۲ نفر تنها کسی که تا حالا (فوریه ۲۰۲۰) که هنوز درهفتاد و پنجمین سالگرد نبرد ایوجیما زنده است، هرشل دبلیو ویلیامز است.