آشنایی با سمندر مکزیکی

آشنایی با سمندر مکزیکی

  • توسط : محبوبه خاوری
  • در : ۱۳۹۹-۰۳-۲۴
  • در : طبیعت

هنگامی که آزتک ها در قرن سیزدهم در مکزیک سکونت گزیدند سمندر بزرگی پیدا کردند که در دریاچه اطراف جزیره زندگی می کرد. آن ها نام این سمندر را اکسولوتل (به معنای خدای آتش و صاعقه) است؛ امروزه این سمندر را به عنوان سمندر مکزیکی می شناسند. طبق افسانه ها این سمندر می تواند به اشکال مختلف تبدیل شود. اکسولوتل در افسانه های آزتکی رب النوعی است که سبب جا به جایی خورشید در آسمان می شود. در این مقاله می خواهیم به آشنایی با سمندر مکزیکی بپردازیم.

اکسولوتل ها معمولاً در طول تاریخ به عنوان غذا توسط آزتک ها شکار می شدند و حتی امروزه نیز در مکزیک خورده می شوند اما دلیل محبوبیتی که دارند و مراقبتی که از آن ها می شود به یکی از پر طرفدارترین حیوانات اهلی تبدیل شده اند. توانایی این موجودات در احیای بخش های از دست رفته بدنشان آن ها را به عنوان یک موضوع جالب برای مطالعه تبدیل کرده است.

آشنایی با سمندر مکزیکی

آشنایی با سمندر مکزیکی

ویژگی های سمندر مکزیکی

سمندر مکزیکی می تواند به طور متوسط ​​به طول ۹ اینچ (۲۰ سانتی متر) رشد کند اما برخی از آن ها به طول بیش از ۱۲ اینچ (۳۰ سانتی متر) می رسند. سمندر های مکزیکی ای که به صورت خانگی نگهداری می شوند به طور متوسط ​​۵ تا ۶ سال زندگی می کنند.

طول عمر سمندر مکزیکی

برخی از سمندر های مکزیکی در حدود ۱۷ سال است. اکسولوتل ها با نام علمی Ambystoma mexicum دوزیستان متعلق به جنس مجرد خانواده Ambystomatidae هستند و بیش از ۳۰ گونه سمندر در میان آن ها وجود دارد.

فرگشت
بیشتر بخوانید : فرگشت همگرا چیست؟

سمندر های مکزیکی در کجا زندگی می کنند؟

اکسولوتل های وحشی به طور انحصاری در بقایای باتلاقی دریاچه Xochimilco و کانال های منتهی به آن در لبه جنوبی مکزیکوسیتی زندگی می کنند. دریاچه چالکو یکی دیگر از پنج “دریاچه بزرگ” مکزیکو سیتی است که اکسولوتل ها در آن زندگی می کنند. اما به گزارش NBC News اکثر این دریاچه ها در دهه ۱۹۷۰ تخلیه شدند تا از وقوع سیل جلوگیری کرده و اجازه توسعه شهری را فراهم کنند.

آشنایی با سمندر مکزیکی

آشنایی با سمندر مکزیکی

غذای سمندر های مکزیکی

اکسولوتل ها از لحاظ تاریخی در صدر زنجیره غذایی قرار می گیرند. آن ها از صدف، ماهی و بندپایان مانند حشرات و عنکبوت ها تغذیه می کنند.  با این حال در ۱۹۷۰s و ۱۹۸۰s سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد ماهی تیلاپیا و ماهی کپور را به زیستگاه سمندر معرفی کرد تا پروتئین بیشتری به مردم محلی ارائه دهد.

تولید مثل در سمندر های مکزیکی

تولید مثل در سمندر های مکزیکی با رقصیدن آن ها شروع می شود. مهمانی رقص سمندر ها یک بار در سال معمولاً از مارس تا ژوئن صورت می پذیرد. سمندر های مکزیکی ماده به طور جداگانه ۱۰۰-۳۰۰ تخم مرغ ژله ای خود را روی گیاهان آبزی یا سنگ ها می چسبانند و حدود ۱۰ تا ۱۴ روز از تخم هایشان مراقبت می کنند. حدود یک سال بعد سمندر های مکزیکی نوزاد به سن بلوغ جنسی می رسند و قادر به تولید مثل می شوند.

برخلاف اکثر دوزیستان سمندر های مکزیکی هرگز در بزرگسالی که معمولاً آبش خود را از دست داده و صاحب شش می شوند تغییری نمی کنند و  ویژگی های جوانی خود را برای همیشه حفظ می كنند که شامل یك شیوه زندگی كاملاً آبزی، یك دم ریز و آبشش های سرخ است. این پدیده تکاملی “جوانی جاودانه” یا پدومورفوز یا نئوتنی نامیده می شود.