پروپافنون (Propafenone)

پروپافنون (Propafenone)

  • توسط : معصومه حیدری
  • در : ۱۴۰۰-۰۳-۰۴
  • در : داروهای صنعتی

مقدمه

از کاربردهای داروی پروپافنون در آريتمی های بطني و فوق بطني است. پروپافنون باعث كاهش خودكاری قلب می شود (از طریق مسدودیت كانال های سديمي فعال) و هدايت و تحریک ‌پذيري را مهار مي کند. همچنين این دارو می تواند مدت دوره تحريک ‌پذيري را طولانی تر كند. پروپافنون هم مانند اکثر داروها دارای عوارض جانبی است و سایر داروهایی هم که همزمان با این دارو استفاده می شوند، می تواند بر این دارو اثر بگذارند. برای آشنایی بیش تر با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone) با ادامه مقاله همراه باشید.

پروپافنون چه نوع دارویی است؟ کاربردهای آن کدام است؟

نام عمومی: پروپافنون (Propafenone)
نام تجاری: Rythmol، Rythmol SR

اشکال دارویی: کپسول خوراکی، آهسته رهش (۲۲۵ میلی گرم، ۳۲۵ میلی گرم، ۴۲۵ میلی گرم)، قرص خوراکی (۱۵۰ میلی گرم، ۲۲۵ میلی گرم، ۳۰۰ میلی گرم)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

  • پروپافنون نوعی داروی ضد آریتمی کلاس IC است که بر نحوه ضربان قلب تأثیر می گذارد.
  • در شرایط خاص از این دارو برای جلوگیری از اختلالات جدی ریتم قلب استفاده می شود.

از داروی مورد نظر (پروپافنون) ممکن است برای مواردی که در این راهنمای دارویی ذکر نشده است نیز استفاده شود.

تذکرات دارویی

در صورت داشتن برخی مشکلات و شرایط پزشکی نباید از این دارو استفاده کنید، از جمله نارسایی قلبی، سندرم بروگادا، سندرم سینوس بیمار، بلوک AV (بدون تنظیم کننده ضربان قلب)، فشار خون بسیار پایین، ضربان های قلب بسیار کند، عدم تعادل شدید الکترولیت ها، تنگی نفس و یا در صورتی که اخیراً دچار حمله قلبی شده باشید.

در صورت بروز ضربان قلب سریع، تپنده، تپش در قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه ناگهانی، فورا با پزشک تان صحبت کنید. زیرا پروپافنون می تواند موجب ضربان غیرمعمول قلب شود.

نکاتی قابل توجه قبل از مصرف دارو

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

در صورت وجود حساسیت به دارو و یا در صورتی که به موارد زیر مبتلا هستید، نباید پروپافنون را مورد استفاده قرار دهید:

  • نارسایی قلبی و یا اگر اخیراً دچار حمله قلبی شده اید.
  • ابتلا به نوعی بیماری ژنتیکی قلب به نام سندرم بروگادا
  • داشتن بیماری های قلبی جدی از جمله سندرم سینوس بیمار یا بلوک AV (مگر این که ضربان ساز داشته باشید)
  • کاهش فشار خون شدید، یا داشتن سابقه ضربان قلب آهسته که موجب بیهوشی شما شده بوده است.
  • عدم تعادل شدید یا کنترل نشده الکترولیت ها
  • خس خس سینه یا تنگی نفس

به طور کلی، برای درمان با هر دارویی از جمله پروپافنون در ابتدا باید مطمئن شویم که داروی دریافتی برای ما بی خطر و مفید خواهد بود، بنابراین قبل از دریافت دارو باید نسبت به مشکلات سلامتی تان با پزشک مشورت نمایید تا دارویی با کم ترین عوارض و بیش ترین تاثیرگذاری تجویز شود. از جمله مشکلات سلامتی که قبل از مصرف پروپافنون باید در نظر گرفته شده و در مورد آن ها با پزشک مشورت نمود، شامل موارد زیر است:

  • اختلالات تنفسی
  • بیماری کبدی یا کلیوی
  • لوپوس
  • میاستنی گراویس
  • آزمایش خون غیر طبیعی آنتی بادی ضد هسته یا ANA.

در صورت استفاده از ضربان ساز یا دفیبریلاتور به پزشک تان اطلاع دهید. زیرا ممکن است برنامه ریزی مجدد این دستگاه ها در زمان مصرف پروپافنون، نیاز باشد.

در صورت بارداری یا شیردهی، پزشک تان را مطلع سازید.

داروی مورد نظر ممکن است بر روی باروری یا توانایی فرزندآوری مردان تأثیر بگذارد. بنابراین در صورتی که در این مورد نگران هستید، می توانید با پزشک خود مشورت کنید.

چگونگی استفاده از پروپافنون

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

  • دارو را باید بر طبق دستورالعمل های روی جعبه دارو و یا نسخه تجویزی پزشک مصرف کنید. زیرا گاهی اوقات، برای دریافت بهترین اثر بخشی، ممکن است دوز مصرفی تان توسط پزشک تغییر داده شود. داروی پروپافنون را با مقادیری بیش تر یا کم تر و یا بیش تر از مدت توصیه شده مصرف نکنید.
  •  پروپافنون را می توانید همراه با غذا و یا به تنهایی مصرف کنید.
  • یکی از عارضه های مصرف این دارو، کاهش شدید فشار خون است، لذا در زمان مصرف پروپافنون ممکن است فشار خونتان بسیار افت کند. بنابراین اگر علائمی از جمله استفراغ یا اسهال، تشنگی شدید، از دست دادن اشتها یا تعریق بیش از حد معمول را مشاهده نمودید، لازم است تا با پزشک تان مشورت نمایید.
  • در زمان مصرف این دارو ممکن است مکررا به آزمایشات خون نیاز داشته باشید. همچنین ممکن است نیاز باشد تا قبل و در حین درمان با داروی پروپافنون، به وسیله الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب (که EKG هم نامیده می شود)، عملکرد قلب تان مورد بررسی قرار گیرد.
  • داروی پروپافنون را باید در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگه داری کنید. در صورت استفاده از بطری، آن را محکم ببندید.

فراموشی دوز مصرفی دارو

دوز فراموش شده ی پروپافنون را باید به محض یادآوری استفاده کنید. اگر مدت زیادی از زمان مصرف دوز فراموش شده، گذشته بود، طوری که  تقریباً نوبت دریافت دوز تعیین شده بعدی شما فرا رسیده باشد، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. برای جبران نوبت فراموش شده، نباید دارویی اضافه تر استفاده شود.

مصرف بیش از حد از دارو

در صورت استفاده بیش از حد از دارو، باید به اورژانس مراجعه کنید.

نکاتی قابل توجه حین مصرف دارو

مصرف گریپ فروت در زمان درمان با پروپافنون، می تواند بر این دارو تاثیر گذاشته، تداخل ایجاد کند. در این صورت ممکن است عوارض جانبی ناخواسته و آزار دهنده ای رخ دهد. بنابراین در زمان مصرف پروپافنون، از مصرف محصولات گریپ فروت بپرهیزید.

عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

در صورت مشاهده هر یک از نشانه ها و علائم واکنش های آلرژیکی به پروپافنون از جمله کهیر، مشکلات تنفسی، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، به اورژانس مراجعه کنید.

در صورت بروز ضربان قلب سریع، تپنده، احساس لرزش و تپش در قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه ناگهانی، فورا با پزشک تان صحبت کنید.

در صورت داشتن علائم و نشانه های زیر، فورا به پزشک تان این موارد را گزارش دهید:

  • تنگی نفس (حتی به صورت خفیف)
  • تورم در بازوها یا پاها
  • افزایش ناگهانی وزن
  • تب، لرز، گلو درد

عوارض جانبی شایع پروپافنون ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ضربان قلب نامنظم
  • حالت تهوع و استفراغ، یبوست
  • سردرد، سرگیجه، خستگی
  • احساس طعمی ناخوشایند یا غیرمعمول در دهان

عوارض جانبی داروی پروپافنون، محدود به موارد ذکر شده در بالا نیست و ممکن است در افراد مختلف، عوارض دیگری نیز رخ دهد. پس برای مشاوره پزشکی درباره عوارض جانبی داروی مورد نظر می توانید با پزشک تان تماس بگیرید.

چه داروهایی بر پروپافنون تأثیر می گذارد؟ (تداخلات دارویی)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

آشنایی با کاربردها، تداخلات و عوارض جانبی پروپافنون (Propafenone)

در برخی موارد، مصرف هم زمان بسیاری از داروها، موجب اثرگذاری آن ها بر هم شده که در این صورت ممکن است تاثیر گذاری دارو کاهش یافته و یا عوارض ناخواسته شدید و جدی تری رخ دهد. از عوارض جانبی داروی پروپافنون، ایجاد مشکلات جدی قلبی است و در صورتی که در زمان درمان با پروپافنون از داروهای خاص دیگری هم برای درمان عفونت، آسم، مشکلات قلبی، فشار خون بالا، بیماری های روانی، افسردگی، سرطان، مالاریا یا ایدز استفاده می کنید، خطر ایجاد این مشکل در شما بیش تر خواهد بود.

بسیاری از داروها از جمله داروهای تجویز شده و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی می توانند بر پروپافنون تأثیر گذاشته، ایجاد تداخل کنند. بنابراین در طول دوره درمان با داروی مورد نظر، می بایست در مورد تمام داروهایی که استفاده می کنید، داروهایی که مصرف شان را آغاز و یا قطع می کنید، با پزشک تان مشورت نمایید و نباید بدون مشورت با پزشک تان، مصرف داروی جدیدی را شروع کنید.

همیشه به خاطر داشته باشید که نباید داروی پروپافنون و دیگر داروها را در دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید، حتی اگر علائمی شبیه به علائم شما را داشته باشند و این دارو را فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

همواره با پزشک و یا ارائه دهندگان خدمات بهداشتی مشورت کنید تا مطمئن شوید که اطلاعاتی که در این صفحه نمایش داده شده، در مورد شرایط شخصی شما نیز صدق می کند.

کلام پایانی

پروپافنون نوعی داروی ضد آریتمی کلاس IC است که بر نحوه ضربان قلب تأثیر می گذارد، لذا برای جلوگیری از اختلالات جدی ریتم قلب از این دارو می توان استفاده کرد. از عوارض جانبی پروپافنون می توان به یبوست، تاری دید، گیجی، خشکی دهان، تهوع و استفراغ، خستگی، احساس مزه فلز در دهان، اسهال، سردرد، واکنش های آلرژیکی پوستی، افت فشار خون شدید، کاهش ضربان قلب اشاره نمود. لذا دارو را تنها با تجویز پزشک استفاده کنید.