بکلومتازون استنشاقی

بکلومتازون استنشاقی

  • توسط : معصومه حیدری
  • در : ۱۴۰۰-۰۳-۰۳
  • در : داروهای صنعتی

مقدمه

بكلومتازون به خاطر مهار ترشح فاكتورهايی اثر ضد التهابي قوي دارد و برای جلوگیری از حملات آسم از بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) استفاده می شود. جهت آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) با ادامه مقاله همراه شوید.

بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) چیست؟ کاربرد آن کدام است؟

نام عمومی: بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation)
نام تجاری: Qvar, Qvar Redihaler, Beclovent, Vanceril, Vanceril DS و …
فرم های دوز: آئروسل استنشاقی (۴۰ میکروگرم در اینچ ؛ ۸۰ میکروگرم در اینچ)

بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) 

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation)

  • بکلومتازون نوعی استروئید است که مانع از ترشح موادی در بدن که باعث التهاب شده، می شود.
  • بکلومتازون استنشاقی جهت پیشگیری از حملات آسم در بزرگسالان و همچنین کودکانی که حداقل ۵ سال دارند مورد استفاده قرار می گیرد. داروی مورد نظر حملات آسم آغاز شده را درمان نخواهد کرد.

از داروی مورد نظر (بکلومتازون استنشاقی) ممکن است برای مواردی که در این راهنمای دارویی ذکر نشده است نیز استفاده شود.

توجهات دارویی

جهت درمان حملات آسم، بکلومتازون استنشاقی به اندازه کافی سریع عمل نخواهد کرد. لذا برای حملات آسم می بایست از داروی استنشاقی سریع الاثر استفاده کنید.

سالبوتامول
بیشتر بخوانید : سالبوتامول (استنشاقی)

نکاتی قابل توجه قبل از مصرف داروی بکلومتازون استنشاقی

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) 

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation)

  • در صورت داشتن حساسیت به این دارو، نباید با بکلومتازون درمان شوید.

برای درمان با هر دارویی از جمله بکلومتازون استنشاقی در ابتدا باید مطمئن شویم که داروی دریافتی برای ما بی خطر و مفید خواهد بود، بنابراین قبل از دریافت دارو باید نسبت به مشکلات سلامتی تان با پزشک مشورت نمایید تا دارویی با کم ترین عوارض و بیش ترین تاثیرگذاری تجویز شود. از جمله مشکلات سلامتی که قبل از مصرف بکلومتازون باید در نظر گرفته شده و در مورد آن ها با پزشک تان مشورت نمایید، شامل موارد زیر خواهد بود:

  • داشتن هر نوع عفونت باکتریایی، قارچی و یا ویروسی
  • عفونت سل فعال که تحت درمان نیست.
  • عفونت تبخال چشم
  • پوکی استخوان یا کاهش تراکم مواد معدنی استخوان ها
  • ضعف سیستم ایمنی
  • آب مروارید، گلوکوم یا افزایش فشار داخل چشم

آسیب رسانی و مضر بودن بکلومتازون استنشاقی در دوران بارداری به جنین هنوز مشخص نشده است. بنابراین اگر باردار هستید و یا این که قصد بارداری دارید، باید این مورد را با پزشک تان در میان بگذارید و نباید از داروی مورد نظر بدون تجویز پزشک استفاده کنید.

  • بکلومتازون را نباید به کودکان زیر ۵ سال داد.

چگونگی استفاده از بکلومتازون استنشاقی

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) 

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation)

  • داروی مورد نظر را باید بر طبق دستورالعمل های همراه با دارو و یا نسخه تجویزی پزشک مصرف کنید. داروی بکلومتازون استنشاقی را با مقادیری بیش تر یا کم تر و یا بیش تر از مدت توصیه شده مصرف نکنید.
  • بکلومتازون دارویی نجات بخش برای درمان حملات آسم نخواهد بود، زیرا به اندازه کافی سریع عمل نمی کند. لذا می بایست برای درمان این حملات از داروی سریع الاثر آسم استفاده نمایید. در صورت عمل نکردن داروهای آسم، در مورد این موضوع با پزشک تان مشورت کنید.
  • برای استفاده ایمن و موثر از دستگاه استنشاقی، لازم است تا بر طبق دستورالعمل های اولیه به کارگیری دستگاه عمل نمایید. برای اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه استنشاقی و پیش از اولین استفاده از آن،  می بایست ۲ بار به صورت آزمایشی و به دور از صورتتان در هوا اسپری کنید.
  • جهت کاهش احتمال ابتلا به عفونت مخمر، باید دهانتان را پس از هر بار استفاده از این دارو با آب شسته و قورت ندهید.
  • از شستن دستگاه استنشاقی خودداری کنید و آن را مرطوب نگه ندارید. حداقل هفته ای یک بار دهانه دستگاه را با دستمالی خشک و یا پارچه ای تمیز کنید.
  • ممکن است دستگاه های استنشاقی دارای یک شمارنده دوز باشد تا تعداد اسپری های موجود در کپسول مشخص شود. لذا این شماره را به طور مرتب بررسی کنید و وقتی که به عدد صفر رسید، یعنی دیگر دارویی در ظرف باقی نمانده است. لذا پیش از اتمام دارو لازم است که دوباره نسخه تان را شارژ کنید.
  • در زمان شارژ کردن داروی جدید، باید از دستگاه جدیدی که همراه با دارو است استفاده کنید.
  • برای بهبود علائم ممکن است به زمان ۱ تا ۲ هفته ای و یا حتی بیش تر نیاز باشد. بنابراین می بایست استفاده از داروی مورد نظر را بر طبق دستورات پزشک ادامه داده و در صورت عدم بهبود علائم پس از ۲ هفته درمان، لازم است که با پزشک خود در این رابطه صحبت نمایید.
  • در مواردی نیاز به تغییر دوز مصرفی دارو خواهید داشت. لذا در صورت جراحی، داشتن بیماری، استرس و یا اگر اخیراً دچار حمله آسم شده اید، ممکن است نیاز باشد تا دوز مصرفی تان تغییر کند. بنابراین می بایست بر طبق دستورالعمل های پزشک تان دوزهای دارو را استفاده نموده و بدون نظر پزشک دوزها و یا برنامه مصرف دارو را نباید تغییر دهید.
  • معمولاً بیماری آسم با ترکیبی از داروها درمان می شود. لذا لازم است که بر طبق دستورات پزشک تان از تمام داروها استفاده کنید. در صورتی که فکر می کنید داروهای آسم به درستی عمل نمی کنند، با پزشک تان در این مورد مشورت نمایید. نیاز به افزایش دارو می تواند نشانه ی اولیه حملات جدی آسم باشد.
  • مصرف داروی مورد نظر را به طور ناگهانی قطع نکنید. همچنین در صورتی که از یک استروئید خوراکی به این دارو سوئیچ کرده اید، از قطع ناگهانی این استروئید نیز بپرهیزید، زیرا در غیر این صورت ممکن است علائم ناخوشایند و آزار دهنده ترک در شما رخ دهد. بنابراین برای قطع دارو باید در ابتدا دوزهای مصرفی را کاهش داده، لذا بر طبق دستورالعمل های پزشک تان در مورد کاهش دوز مصرفی عمل کنید.
  • در صورتی که دچار حمله آسم و یا سایر موارد اضطراری پزشکی می باشید، ممکن است نیاز به راه اندازی مجدد استروئید خوراکی باشد. بهتر است یک کارت شناسایی، مبنی بر این که در موارد اضطراری ممکن است به استروئید خوراکی نیاز داشته باشید، به همراه داشته باشید.
  • بکلومتازون می تواند موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن تان شود. لذا ممکن است نیاز به آزمایش خون داشته باشد.
  • داروی بکلومتازون استنشاقی را باید در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگه داری کنید. دستگاه استنشاقی را به صورت ایستاده، به طوری که دهانه آن بالا قرار بگیرد، نگه دارید. کنیستر (قوطی) دارو را از گرمای زیاد و شعله باز ( مثل قرار دادن در اتومبیل در روزهای گرم)، دور نگه دارید. زیرا در صورت گرم شدن بیش از حد،کنیستر ممكن است منفجر شود. قوطی استنشاقی که خالی شده را نباید سوراخ کنید و یا آن را بسوزانید.

فراموشی دوز مصرفی دارو

دوز فراموش شده ی بکلومتازون استنشاقی را باید به محض یادآوری استفاده کنید. اگر تقریباً نوبت دریافت دوز تعیین شده بعدی شما است، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. برای جبران نوبت فراموش شده، نباید دارویی اضافه تر استفاده شود.

مصرف بیش از حد از داروی بکلومتازون استنشاقی

در صورت استفاده بیش از حد از دارو، باید به اورژانس مراجعه کنید.

نکاتی قابل توجه حین مصرف داروی بکلومتازون استنشاقی

  • در صورت ورود بکلومتازون استنشاق به چشم، آن را با آب بشویید.

از قرار گرفتن در مجاورت افراد بیمار یا دارای عفونت خودداری کنید. اگر در معرض آبله مرغان یا سرخک هستید جهت درمان پیشگیرانه لازم است که با پزشک تان در این مورد صحبت نمایید. این شرایط در بیمارانی که از داروهای استروئیدی استفاده می کنند می تواند جدی تر و یا حتی کشنده باشد.

عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) 

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation)

در صورت مشاهده هر یک از نشانه ها و علائم واکنش های آلرژیکی به بکلومتازون استنشاقی از جمله کهیر، مشکلات تنفسی، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، به اورژانس مراجعه کنید.

داروی مورد نظر می تواند بر رشد کودکان تأثیر بگذارد. در صورت عدم رشد طبیعی کودک در حین مصرف این دارو، لازم است تا با پزشک تان در این خصوص صحبت کنید.

در صورت بروز عوارض و نشانه هایی در حین مصرف دارو، از جمله موارد زیر، فورا با پزشک تان تماس بگیرید:

  • خس خس سینه، احساس خفگی و یا سایر مشکلات تنفسی پس از استفاده از دارو
  • بدتر شدن علائم آسم
  • مشاهده لکه هایی سفید و یا زخم در داخل دهان یا لب ها
  • تاری دید، دید تونلی، درد چشم و یا دیدن هاله های اطراف چراغ ها
  • علائم عفونت – تب، لرز، بدن درد، استفراغ
  • علائم کاهش هورمون های غده فوق کلیه – افزایش خستگی، کمبود انرژی، ضعف، احساس سبکی سر، حالت تهوع، استفراغ

عوارض جانبی شایع بکلومتازون استنشاقی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عفونت مخمر در دهان
  • سردرد
  • گلو درد
  • آبریزش بینی، درد سینوس، تحریک در بینی

عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی، محدود به موارد ذکر شده در بالا نیست و ممکن است در افراد مختلف، عوارض دیگری نیز رخ دهد. پس برای مشاوره پزشکی درباره عوارض جانبی داروی مورد نظر می توانید با پزشک تان مشورت نمایید.

چه داروهایی بر بکلومتازون استنشاقی تأثیر می گذارد؟ (تداخلات دارویی)

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) 

آشنایی با کاربردها و عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation)

مصرف هم زمان بسیاری از داروها، می تواند موجب بروز عوارض ناخواسته و آزار دهنده شود و یا بر اثر گذاری داروها تاثیر گذارد. همچنین مصرف هم زمان بکلومتازون استنشاقی با بسیاری از داروها از جمله داروهای تجویز شده و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی می تواند تداخل ایجاد کنند. لذا در طول دوره درمان با داروی مورد نظر، می بایست در مورد تمام داروهایی که استفاده می کنید، داروهایی که مصرف شان را آغاز و یا قطع می کنید، با پزشک تان مشورت نمایید.

همیشه به خاطر داشته باشید که نباید بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) و دیگر داروها را در دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید، حتی اگر علائمی شبیه به علائم شما را داشته باشند و این دارو را فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

همواره با پزشک و یا ارائه دهندگان خدمات بهداشتی مشورت کنید تا مطمئن شوید که اطلاعاتی که در این صفحه نمایش داده شده، در مورد شرایط شخصی شما نیز صدق می کند.

کلام پایانی

از جمله کاربردهای بکلومتازون استنشاقی می توان به جلوگیری از حملات آسم اشاره نمود. این دارو شامل عوارض جانبی است که عوارض جانبی بکلومتازون استنشاقی (beclomethasone inhalation) شامل واکنش های آلرژیکی، مشکلات تنفسی از جمله احساس خفگی، بدتر شدن علائم آسم، تاری دید، بروز عفونت، سردرد، گلو درد، آبریزش بینی، تحریک در بینی و غیره می باشند. لذا لازم است تا قبل و در حین مصرف دارو با پزشک تان مشورت نمایید.