HPV چیست؟

HPV چیست؟

  • توسط : محبوبه خاوری
  • در : ۱۳۹۹-۰۳-۲۹
  • در : اخبار پزشکی سلامت زنان سلامت عمومی سلامت مردان

طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده آمریکا که به اختصار به آن (CDC) گفته می شود گزارش کرده است که ویروس پاپیلومای انسانی که به آن HPV نیز گفته می شود. شایع ترین عفونت مقاربتی در ایالات متحده است و چیزی در حدود ۸۰ میلیون نفر – یعنی از هر ۴ بزرگسال ۱ نفر – در حال حاضر به HPV آلوده شده اند و این آمار در این همین جا محدود نمی شود بلکه میزان ابتلاء به این بیماری روند صعودی دارد و هر ساله نیز در حدود ۱۴ میلیون نفر به مبتلایان آن اضافه می شود و این آمار به شدت نگران کننده است. ویروس پاپیلوم انسانی البته محدود به ایالات متحده نیست و میلیون ها نفر در کره زمین با آن درگیر هستند. در ادامه می خواهیم بدانیم HPV چیست چیست و چه روش های برای انتقال آن وجود دارد؛ چگونه می توان از جلوگیری نمود و غیره.

بهتر است از همین ابتدا اشاره کنیم که ویروس پاپیلومای انسانی چندان بیماری نادری است و براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، بیشتر زنان و مردانی که فعالیت جنسی دارند در طول عمر خود به HPV مبتلا می شوند و حتی برخی ممکن است نه فقط یکبار که به طور مکرر به آن مبتلا شوند.
پژوهشی در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت که در ژورنال JAMA Oncology منتشر شد؛ این پژوهش نشان داد تقریبا نیمی از مردان آمریکایی زیر ۶۰ سال مبتلا به عفونت HPV هستند.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

بیش از ۱۵۰ گونه از ویروس پاپیلومای انسانی تاکنون تشخیص داده شده اند که نباید نگرانی زیادی بابت آن ها داشت زیرا اکثر آن ها اغلب مشکلی برای فرد مبتلاء به آن ها ایجاد نمی کنند. در میان گونه های ویروس پاپیلومای انسانی انواع کم خطری وجود دارد؛ این گونه های کم خطر معمولاً بدون مداخله و یا حتی انجام کار خاصی خود به خود از بین می روند و ۹۰٪ از این ویروس ها نیز حداکثر در مدت زمانی دو ساله و حتی بدون مراجعه به پزشک و شروع دوره های درمانی رفع می شوند.

خب حالا که با قسمت خوب ماجرا آشنا شدیم بیایید آن روی سکه را هم ببینیم؛ بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) حداقل ۱۴ نوع HPV وجود دارد که در مقایسه با انواع دیگر آن بسیار خطرناک شمرده می شوند؛ در سال ۲۰۱۷ محققان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده در طی یک پژوهش که در جریان آن ۲۳٪ از شرکت کنندگان حاضر در آزمایش به انواع شدید HPV دستگاه تناسلی مبتلا بودند دریافتند که اگر نسبت به درمان و رفع این عارضه ها اقدامی نشود عفونت های ناشی از آن ها در صورت تداوم ممکن است منجر به سرطان شوند.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چگونه انتقال می یابد؟

HPV از طریق تماس پوست به پوست و معمولاً در تماس های جنسی از فرد آلوده به فرد دیگر منتقل می شود؛ در ابتلاء به این ویروس جنسیت یک فاکتور بی اثر است و افراد اعم از زن و مرد امکان مبتلاء شدن به آن را دارند. بر اساس گفته های دکتر باربارا پهاد Barbara Pahud هم زنان و هم مردان به HPV و عفونت ناشی از آن مبتلاء می شوند و از آنجا که HPV شایع ترین عفونت مقاربتی در جهان است تقریباً – همه – زنان و مردان در یک مرحله از زندگی خود حداقل به یک نوع از HPV گرفتار می شوند.

زگیل های HPV

اگرچه بیشتر مبتلایان به HPV در هنگام درگیری با بیماری علائم و نشانه های مشخصی ندارند اما برخی از آنها دچار زگیل یا پاپیلوم می شوند اما این علائم در هر فرد مبتلاء بسته به نوع ویروس متفاوت است و می تواند شامل زگیل های تناسلی، زگیل های متداول و زگیل های پلانتار (که شامل رشد سخت و دانه دار روی پاها است) باشد.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

براساس گزارش های NYU Langone Health، از میان بیش از ۱۵۰ نوع HPV حداقل ۴۰ مورد آن بر دستگاه تناسلی تأثیر می گذارد. برای مثال HPV 6 و HPV 11 انواع HPV هستند که ۹۰٪ از کل زگیل های تناسلی را ایجاد می کنند.

سایر عوارض ابتلاء به HPV

صرف نظر از وجود علائم واضح، ویروس HPV ممکن است منجر به سایر بیماری های جدی تر مانند سرطان دهانه رحم، واژن و ولور در زنان و سرطان آلت در مردان شود. علاوه بر این سرطان مقعد، سرطان پشت گلو (oropharynx) و زگیل های دستگاه تناسلی نیز در مردان و زنان می تواند ناشی از HPV باشند.

بر اساس تحقیقات سازمان جهانی بهداشت این ویروس تنها علت شناخته شده سرطان دهانه رحم در زنان است. انواع HPV 16 و HPV18 باعث ۷۰٪ ضایعات پیش سرطانی گردن رحم و سرطان دهانه رحم هستند.

HPV به طور معمول به یک ناحیه خاص از دهانه رحم که از آن به عنوان منطقه انتقالی یاد می شود حمله می کند. در این ناحیه از رحم گردش خون زیاد است  و همین امر سبب می شود که ویروس بتواند خود را در DNA بیمار یکپارچه کند. ویروس HPV به طور معمول یک دوره عفونت مختصر را ایجاد می نماید و از آن پس قادر است در فعالیت های جنسی فرد بیمار به دیگری منتقل شود. در برخی موارد نادر، ویروس منجر به عفونت های مزمن می شود و این عفونت مزمن در بلند مدت ممکن است به سرطان تبدیل شود.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

خوشبختانه سیستم دفاعی بدن زنان به گونه ای است که پاسخ ایمنی قوی ای  به عفونت HPV نشان می دهد و در مقایسه با مردان، زنان از احتمال ابتلای کمتری به ویروس HPV و درگیر شدن با عفونت های ناشی از آن برخوردارند. بر عکس زنان، مردان اغلب واکنش ایمنی قوی ای در برابر عفونت ویروس HPV ندارند.

تشخیص بیماری HPV

دکتر شری راس متخصص بیماری های زنان زایمان و کارشناس بهداشت زنان در سانتا مونیکا ایالت کالیفرنیا آمریکا می گوید: ” در خانم ها HPV می تواند بعد از پاپ اسمیر تشخیص داده شود. HPV در زنان بسیار راحت تر و بیشتر از مردان تشخیص داده می شود و دلیل این امر این است که غربالگری دهانه رحم بخشی از معاینه منظم زنان است. در حالی که مردان معاینه منظم لگن یا دستگاه تناسلی ندارند و یه همین دلیل در صورت ابتلاء به HPV شانس تشخیص بیماری آن ها بسیار کاهش پیدا می کند و با این وجود آزمایش پاپ اسمیر مقعد برای آن دسته از مردانی که پرخطر هستند و رابطه جنسی مقعدی دارند قابل انجام است و در تشخیص امکان ابتلای آن ها به HPV کمک می کند.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

نحوه جلوگیری از ابتلاء به HPV

رعایت بهداشت فردی و استفاده از محافظت های لازم در هنگام فعالیت های جنسی می تواند خطر انتقال HPV را کاهش دهد و این بیماری را تا حد زیادی تحت کنترل درآورد. اما در کنار مراقبت های فردی بررسی های مختلف نشان می دهد که بهترین راه برای جلوگیری از ابتلاء به HPV استفاده و تزریق واکسن HPV است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده توصیه می کند كه دختران و پسران واكسن HPV را در ۱۱ یا ۱۲ سالگی دریافت كنند تا از معرض ویروس HPV از آن ها محافظت شود. تحقیقات زیادی پیرامون تأثیر استفاده از واکسن HPV صورت گرفته است و اکثر این تحقیقات نشان داده اند که دریافت این واکسن در سنین پایین تر می تواند در حفظ سلامتی فرد در برابر این ویروس و عدم ابتلاء به آن در سنین بالاتر بهتر عمل کند؛ برای مثال یکی از این آزمایش ها مشخص کرده افرادی که در سنت ۱۳ سالگی این واکسن را دریافت کردند پاسخ ایمنی قوی تری نسبت به افراد مسن در برابر HPV از خود نشان دادند.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

تا سال ۲۰۱۸ در ایالات متحده اغلب استفاده از واکسن HPV در خانم ها در سن ۲۶ سالگی، در مردان همجنسگرا در سن ۲۱ سالگی و در سایر گروه ها به ویژه افرادی که سیستم ایمنی بدن آن ها ضعبف است در سن ۲۶ سالگی توصیه می شده اما اخیراً سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) براساس مطالعه گسترده ای که بر روی حدود ۳،۲۰۰ زن (از سنین ۲۷ تا ۴۵ سال) انجام داده است ثابت کرده است که افراد و بزرگسالان بالای ۴۵ سال نیز می توانند از واکسن HPV استفاده نمایند و در صورت استفاده آن ها نیز قادر هستند که از محافظت لازم در برابر این بیماری برخوردار شوند.
علاوه بر این این مطالعه نشان داد که واکسن گاردازیل در پیشگیری از عفونت مداوم ، زگیل های تناسلی ، ضایعات پیش سازنده واژینال و ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم و سرطان دهانه رحم مربوط به انواع HPV تحت پوشش واکسن، به مقدار ۸۸٪ مؤثر است.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

در یک نظرسنجی عمومی از پزشکان متخصص در ایالات متحده، نتایج به دست آمده نشان دادند که اغلب این پزشکان کاملاً موافق استفاده از واکسن HPV به عنوان روشی برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم هستند. در یک نظرسنجی دیگر از ۱،۹۵۲ پزشک ایالات متحده که توسط SERMO (یک شبکه و رسانه ی اجتماعی برای پزشکان در ایالات متحده) انجام شد؛ مشخص شد که ۵۵٪ از پزشکان طرفدار دستورالعمل های دولتی برای واکسیناسیون HPV هستند. علاوه بر این، ۹۲ درصد پزشکان تأیید کردند که علی رغم اختلاف نظر درباره ایمنی واکسن HPV، فرزندان خود را واکسینه می کنند. واکسن HPV-9 می تواند از حدود ۸۰٪ ویروس هایی که باعث سرطان دهانه رحم می شوند جلوگیری کند.

یک گزارش موردی در سال ۲۰۱۷ که در مجله JAMA Dermatology منتشر شده است حاکی از آن است که واکسن HPV حتی ممکن است به جلوگیری از سرطان پوست کمک کند اما به نتایج حاصل از این مطالعه موردی نمی توان اتکاء کرد زیرا این مطالعه اثر مثبت این واکسن بر سرطان پوست را تنها در در نفر تأیید کرده است و بنابراین مطالعات بیشتری برای تأیید این یافته ها لازم است.

HPV چیست - ویروس پاپیلوم انسانی

HPV چیست – ویروس پاپیلوم انسانی

عوارض جانبی واکسن HPV

عوارض جانبی واکسن HPV در صورت بروز معمولاً بسیار خفیف است و معمولاً شامل درد، قرمزی یا تورم در محل تزریق واکسن می شود و در کنار این موارد ممکن است فرد با علائمی چون تب، سردرد، خستگی و درد عضلات یا مفاصل رو به رو شود.
نوجوانان نیز ممکن است بعد از واکسیناسیون دچار ضعف شوند که این موضوع نه به دلیل واکسن HPV که به خاطر نحوه تزریق این واکسن رخ می دهد.